Main image

Često postavljena pitanja

Šećerna bolest

Zbog čega moram mjeriti razinu šećera u krvi?

U rutinskoj samokontroli šećera u krvi se određuje koncentracija glukoze, odnosno grožđanog šećera u kapljici periferne krvi. Ova vrsta šećera je temeljni izvor energije većine tkiva u tijelu. Ukoliko je razina glukoze preniska ili previsoka, mogu se pojaviti simptomi koji mogu biti i neugodni i opasni. Čak i ukoliko nema simptoma, kod primjerice graničnih i/ili blaže povišenih vrijednosti šećera u krvi, s vremenom može doći do vrlo postepenog i podmuklog nastanka različitih komplikacija koje u konačnici mogu dovesti do amputacije dijela ili čak cijele noge, sljepoće, otkazivanja bubrega, komplikacija na velikim krvnim žilama s posljedičnim srčanim ili moždanim udarom, te preuranjenog smrtnog ishoda.

Do kojih vrijednosti je razina glukoze u krvi normalna ?

Različite su vrijednosti normalne (ili točnije rečeno: referentne) obzirom na pojedino doba dana . Na tašte su referentne vrijednosti prema  Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji do 6,0 mmol/L, a nakon jela do 7,7 mmol/L. Razine glukoze ispod 3,9 mmol/L su preniske, one iznad 6,0 na tašte, ili 7,7 nakon jela su previsoke, premda to još ne znači nužno da se radi o šećernoj bolesti.

Koja se razina glukoze krvi povezuje sa šećernom bolešću?

Sama dijagnoza šećerne bolesti se postavlja na osnovu vrijednosti glukoze u krvi koja je određena pod određenim standardnim uvjetima. Primjerice, ukoliko se glukoza u krvi određuje na tašte – tada je ta granica položena na 7,0 mmol/L, a ukoliko se radi o uzroku krvi nakon jela, onda se radi o vrijednostima višima od 11,0 mmol/L. Sve vrijednosti iznad ranije navedenih u prilog  postojanju šećerne bolesti. Alternativno se može odrediti HbA1c iz krvi. Riječ je o drugačijoj vrsti pretrage koja je odraz razine glukoze u  krvi posljednja tri mjeseca. Navedeno se ne odnosi na trudnice.

Kada moram mjeriti razinu glukoze u krvi?

Ukoliko imate šećernu bolest, i uzimate lijekove za nju, svakako redovito kontrolirajte razinu glukoze u krvi. Ukoliko imate klasični glukometar, nemojte se ograničiti samo na mjerenje glukoze u krvi na tašte, mnogo više informacija o Vašoj šećernoj bolesti se može dobiti ukoliko razinu glukoze u krvi izmjerite i tijekom dana, prije jela i oko dva sata nakon obroka, te pred spavanje.  Svakako ima smisla dodatno odrediti razinu glukoze u krvi i onda kada se osjećate loše. Glavno ograničenje s kojim ćete se sresti je količina potrošnog materijala koje ćete moći dobiti preko zdravstvenog osiguranja.

Koje su češće greške prilikom mjerenja razine glukoze u krvi?

Greške prilikom mjerenja glukoze u krvi mogu dovesti do lažno niskih, ali i lažno povišenih vrijednosti glukoze u krvi. Primjerice, ukoliko je uzorak krvi premali ( što se vidi ukoliko krv ne natopi cijelo označeno područje na traci za mjerenje glukoze ), moguće je da će rezultat mjerenja glukoze u krvi biti lažno nizak. S druge strane, ukoliko nismo očistili ruke, te na njima ima tragova šećera – moguće je očitanje lažno visokih vrijednosti glukoze u krvi.

Mogu li na osnovu mjerenja razine glukoze u krvi prilagoditi dozu lijekova koje koristim za liječenje šećerne bolesti?

Da, naravno; pogotovo ukoliko se liječite inzulinom. Naravno, bit će potrebna dodatna edukacija radi prilagodbe doze inzulina. Ovdje treba imati na umu da se savjeti mogu u popriličnoj mjeri razlikovati od pacijenta do pacijenta, ovisno o načinu prehrane, te o intenzitetu tjelesne aktivnosti, te mogućim popratnim bolestima.

Što napraviti ukoliko izmjerite preniske vrijednosti glukoze u krvi?

Preniske vrijednosti glukoze u krvi mogu biti neugodne, ali i opasne. Različiti ljudi mogu opisivati različite tegobe koje uključuju preznojavanje, drhtavicu, lupanje srca, slabost, glad, razdražljivost i gubitak svijesti, što se može komplicirati i šokom, te smrtnim ishodom.

Ovdje je važno reagirati na vrijeme. Kada osjetite simptome, savjetuje se odmah sažvakati 2 do 4 tablete glukoze ( ukoliko ih nemate, dvije velike žlice šećera razmućene u čaši vode će imati sličan učinak ), nakon toga izmjerite razinu glukoze u krvi, te potom nešto pojedite. Važno je obavijestiti nekoga da Vas nadzire, kao i kontrolirati razinu glukoze u krvi još neko vrijeme.

Što napraviti ukoliko izmjerim previsoke vrijednosti glukoze u krvi?

Previsoke vrijednosti glukoze u krvi mogu biti posljedica greške u dijeti, slabije tjelesne aktivnosti, neprilagođene terapije, ali i neke akutne bolesti koja se može pojaviti tijekom vremena. Svakako bi trebalo razmisliti o mogućim uzrocima, pa ukoliko se problem ne može pripisati grešci u dijetu, odnosno manjku tjelesne aktivnosti – svrsishodno je posavjetovati se s liječnikom o daljnjem postupanju.

Trebam li bilježiti izmjerene vrijednosti glukoze u krvi?

Da, to je svakako dobar način da se primijeti neki obrasci koji mogu dovesti do prekomjernih odstupanja vrijednosti glukoze od željenih vrijednosti. Dobro je zapisati vrijeme određivanja glukoze u krvi, te eventualne razloge odstupanja vrijednosti glukoze od željenih ( preskočeni ili preobilni obrok, prekomjerna tjelesna aktivnost i slično ). Na taj način će i liječnik moći bolje prilagoditi terapiju Vašim potrebama.

Mogu li se razlikovati vrijednosti glukoze u krvi dobivene mjerenjem na glukometru od onih dobivenih iz laboratorija?

Mogu. Riječ je o dva različita načina određivanja razine glukoze u krvi, odnosno u plazmi. Premda odstupanja ne bi smjela biti veća od 10 %, moguće je da su ona i veća zbog grešaka u izvođenju postupka.  Ukoliko sumnjate u ispravnost Vašeg glukometra, postoji mogućnost testiranja njegove točnosti uz pomoć kontrolnih otopina. Raspitajte se kod svog liječnika o navedenoj opciji.

Općenito

Glukometar mi na ekranu pokazuje oznaku prazne bateriju?

Ukoliko Vam se oznaka prazne baterije prikazuje cijelo vrijeme dok je glukometar upaljen to je upozorenje da je potrebno zamijeniti baterije. Kada vam se prikaže oznaka prazne baterije možete provesti oko 10 testiranje tijekom idućih tri dana prije nego se baterije potpuno isprazne. Baterije možete osobno kupiti ili se javiti našoj korisničkoj službi na: : dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati te ćemo Vam ih besplatno poslati na kućnu adresu. Baterije koje glukometar koristi su 3-voltne baterije CR2032 ili DL2032. Obratite pozornost da ste prilikom zamjene baterija, baterije okrenuli na pravu stranu.

Ukoliko se oznaka prazne baterije prikazuje samo na početnom ekranu kod paljenja glukometra i zatim nestane, to nije oznaka da su baterije prazne već provjera da Vam sve oznake ispravno rade. U tom slučaju promjena baterija nije potrebna.

Pokvario mi se lancetar?

Ukoliko imate lancetar koji koristi Microlet lancete i više Vam ispravno ne radi, slobodno nam se javite na: : dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati i ostavite svoje podatke te ćemo Vam na kućnu adresu besplatno poslati novi lancetar.

Trebam novi dnevnik, torbicu, edukacijske brošure, nastavak lancetara za alternativna mjesta uboda,

Slobodno nam se obratite na: dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati, ukoliko imamo raspoloživo što Vam treba, rado ćemo Vam poslati besplatno na kućnu adresu.

Contour Next One

Javlja mi se greška E1?

Premali uzorak krvi, uklonite test senzor i ponovite testiranje novim senzorom.

Kada umetnem test senzora javlja mi se greška E2?

Glukometar je prepoznao iskorišteni test senzor, uklonite senzor i ponovite testiranje sa novim test senzorom.

Kada umetnem test senzora javlja mi se greška E3?

Krivom okrenuti test senzor, uklonite senzor i pravilno ga umetnite.

Javlja mi se greška E6?

Test senzor je oštećen vlagom, uklonite senzor i ponovite testiranje novim senzorom.

Javlja mi se greška E8?

Pogreška vezana uz test senzor ili način testiranja. Ponovite testiranje novim test senzorom, ako se pogreška i dalje javlja, obratite se našoj službi za korisnike na: dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati.

Javlja mi se greška E20?

Pogreška u testiranju. Ponovite testiranje novim test senzorom, ako se pogreška i dalje javlja, obratite se našoj službi za korisnike na: dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati.

Javlja mi se greška E27?

Temperatura je preniska za testiranje, premjestite glukometar i test senzore na toplije mjesto i ponovite testiranje za 20 minuta.

Javlja mi se greška E28?

Temperatura je previsoka za testiranje, premjestite glukometar i test senzore na hladnije mjesto i ponovite testiranje za 20 minuta.

Javlja mi se greška E30-E99?

Kvar softvera ili hardvera glukometra. Isključite glukometar i ponovno ga uključite, ako se greška i dalje javlja, obratite se našoj službi za korisnike na: : dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati.

Contour diabetes aplikacija

Što označavaju različite boje očitanja u aplikaciji?

Boje očitanja šećera u krvi u aplikaciji CONTOUR™DIABETES odgovaraju bojama značajke smartLIGHT na glukometru CONTOUR™DIABETES. Glukometar uspoređuje vaše očitanje s rasponom ciljanih vrijednosti te vas obavještava o tome gdje se nalazi dobiveno očitanje:

Zelena = unutar ciljne vrijednosti

Žuta = iznad ciljne vrijednosti

Crvena= ispod ciljne vrijednosti

Ne mogu povezati glukometar i aplikaciju CONTOUR™DIABETES na svom mobitelu?

Provjerite na stranici: http://compatibility.contourone.com/ nalazi li se Vaš mobitel na listi kompatibilnih uređaja. Ukoliko se nalazi ili čak i ne nalazi izbrišite i zatim ponovno preuzmite Contour diabetes aplikaciju, prijavite se sa postojećim korisničkim imenom i lozinkom i probajte povezati glukometar i aplikaciju. Ukoliko i dalje ne možete povezati glukometar i aplikaciju, preuzmite „low energy bluetooth“  (BLE) aplikaciju i ponovite postupak povezivanja. Ukoliko ništa od navedenog nije pomoglo, molim Vas za strpljenje, tvrtka Ascensia stalno radi na unaprjeđivanju aplikacije i s vremenom će se problem oko povezivanja riješiti. U međuvremenu Vas molimo da kontaktirate našu službu za korisnike na: dijabetes@medilabone.com ili nazovite 0800 600 900 od ponedjeljka do petka od 08.00 – 16.00 sati, kako bi  prikupili podatke potrebne za prijavu Vašeg problema direktno proizvođaču aplikacije.

cta image

Besplatno testiranje

Imate pitanje? Provjerite bazu najčešćih pitanja o našim proizvodima i uslugama.

Saznaj više