Online Ordinacija

Kako interpretirati trendove glukoze uz pomoć Dexcom ONE sustava?

article image

Kontinuirano mjerenje glukoze (CGM)

studeni 3, 2023 11:19

Dijabetes je kronična bolest koja zahtijeva pomno praćenje razine glukoze u krvi i liječenje s ciljem sprječavanja njezinih komplikacija

author

MEDILAB ONE

Uz „klasične“ metode mjerenja razine glukoze u krvi uređajem i test trakama za samokontrolu glukoze u krvi, tehnološki napredak je omogućio nove mogućnosti praćenja i upravljanja šećernom bolesti uz kontinuirano mjerenje glukoze

Kontinuirano mjerenje glukoze

Danas su nam dostupni različiti sustavi za kontinuirano mjerenje glukoze koji omogućuju uvid u kretanja glukoze tijekom određenog razdoblja. Dexcom ONE  sustav za kontinuirano mjerenje glukoze osobama s dijabetesom omogućuje praćenje razine glukoze u stvarnom vremenu. Sustav se sastoji od senzora s tankom senzornom niti koja se postavlja ispod kože i bežičnog odašiljača koji podatke šalje na kompatibilni pametni telefon** ili prijemnik***. Ovaj sustav korisnicima pruža detaljne informacije o promjenama koncentracije glukoze u međustaničnoj tekućini tijekom dana, pomažući im da bolje razumiju svoje tijelo i donesu odluke o liječenju*.

Ukratko o Dexcom ONE  sustavu

Dexcom ONE  je sustav za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu (rtCCGM) koji omogućuje neprekidno praćenje razine glukoze u međustaničnoj tekućini. Izmjerene vrijednosti se u stvarnom vremenu prenose i prikazuju na zaslonu prijamnika ili u aplikaciji na pametnom telefonu. Sustav se sastoji od nekoliko komponenata:

  • Dexcom ONE  senzor
  • Dexcom ONE  odašiljač
  • Dexcom ONE  prijamnik i/ili Dexcom ONE  mobilna aplikacija na pametnom telefonu
  • Dexcom Clarity  aplikacija

Izraz „U STVARNOM VREMENU“ se odnosi na činjenicu da se informacije o glukozi prenose automatski, bez potrebne dodatne aktivnosti poput skeniranja, čime korisnik dobiva pravovremene obavijesti o odmacima glukoze izvan ciljnog raspona. Uz upotrebu sustava Dexcom ONE , korisniku je uvijek dostupna informacija o kretanjima glukoze, vidljiva kao:

  • Kontinuirana krivulja dosadašnjih kretanja
  • Točna brojčana vrijednost koncentracije glukoze u međustaničnoj tekućini (u mmol/L)
  • Strelica smjera kretanja i brzine promjene razine glukoze (pada li ili raste i kojom brzinom, ili je stabilna

 Kako interpretirati podatke iz Dexcom ONE  sustava?

Razumijevanje podataka o vrijednostima glukoze koje pruža Dexcom ONE  sustav ključno je za donošenje pouzdanih odluka o upravljanju dijabetesom.

 

1.     Kontinuirano praćenje glukoze u stvarnom vremenu

Jedna od važnih prednosti Dexcom ONE  sustava je mogućnost praćenja razine glukoze u stvarnom vremenu. To znači da osobe s dijabetesom mogu vidjeti kako se njihova glukoza mijenja u datom trenutku. Ova informacija je neprocjenjiva jer omogućuje brze reakcije na visoke ili niske razine glukoze.

Kako interpretirati podatke?

Pomoć pri donošenju odluka o liječenju korisnik dobiva putem prikazanih strelica trenda glukoze, vidljivih na zaslonu prijamnika i/ili mobilne aplikacije. Strelice trenda pomažu predvidjeti kolika će glukoza biti u sljedećih 30 minuta te omogućuju proaktivan pristup u reguliranju šećerne bolesti. Iznenadni porast razine glukoze može ukazivati na unos hrane s visokim udjelom ugljikohidrata ili, pak, na smanjenje učinka inzulina. S druge strane, oštar pad razine glukoze može ukazivati na prekomjernu primjenu inzulina ili, primjerice, na intenzivnu tjelesnu aktivnost. Važno je pratiti ove „šiljke“ - nagle skokove i padove - te poduzeti odgovarajuće korake kako bi ih se izbjeglo.

 

2.    Praćenje grafičkog prikaza kretanja glukoze tijekom dana

Dexcom ONE  sustav omogućuje kontinuirano praćenje kretanja glukoze tijekom cijelog dana i noći, a podatke dodatno prikazuje i u obliku grafičkog prikaza koji olakšava razumijevanje promjena razina glukoze tijekom različitih razdoblja. Razumijevanje grafičkih prikaza korisniku može pomoći u prilagodbi načina života, prehrane i doziranja inzulina.

Kako interpretirati podatke?

Dnevni ritam: Mnoge osobe s dijabetesom primjećuju određeni dnevni ritam u promjenama razine glukoze. Na primjer, razine glukoze često su više nakon obroka, a niže tijekom noći. Praćenje grafičkih prikaza može pomoći u boljem planiranju obroka i primjene inzulina.

Utjecaj tjelesne aktivnosti: Dexcom ONE  sustav omogućuje praćenje utjecaja tjelesne aktivnosti na razinu glukoze. Kod redovite tjelovježbe korisnik primjećuje kako se razina glukoze mijenja tijekom i nakon vježbanja. Ovo znanje može mu pomoći u prilagođavanju unosa hrane i primjene inzulina prije i poslije vježbanja te ga potaknuti na tjelesnu aktivnost s ciljem održavanja zdravog načina života.

  

3.    Postavljanje prilagodljivih upozorenja (alarma)

Dexcom ONE  sustav omogućuje postavljanje alarma za različite razine glukoze. Na primjer, može se postaviti alarm za visoku razinu glukoze kako bi korisnik bio obaviješten kada se razina glukoze poveća iznad zadane vrijednosti. Također, sustav će korisnika upozoriti alarmom (zvukom i/ili vibracijom) kad se vrijednosti glukoze nađu ispod donje zadane vrijednosti. Prilagodljivi alarmi omogućuju brzu intervenciju te sprječavanje akutnih i kroničnih komplikacija poput hipoglikemije, oštećenja krvnih žila, vida, bubrega…

Kako interpretirati podatke?

Prilagodljivi alarmi: Svaka osoba s dijabetesom je jedinstvena pa je važno prilagoditi postavke alarma prema individualnim potrebama. Na primjer, neki ljudi preferiraju niže ciljne vrijednosti za glukozu dok drugi žele više sigurnosnog prostora. Korisnik Dexcom ONE  sustava postavke može prilagoditi prema vlastitim potrebama i, s liječnikom dogovorenim, ciljevima liječenja. Uz alarme za hiper- i hipoglikemiju korisnik ima mogućnost pravovremeno reagirati u slučaju potrebe. Alarmi su posebno korisni tijekom noći i za vrijeme kritičnih aktivnosti poput tjelovježbe, vožnje automobilom i sličnih.

  

4.   Analiza povijesti podataka

Dexcom ONE  sustav omogućuje pohranjivanje podataka o razinama glukoze tijekom vremena. Navedeno omogućuje analizu dugoročnih trendova i promjena u kontroli dijabetesa. Pregled povijesti podataka može osobama s dijabetesom i njihovim liječnicima omogućiti bolje razumijevanje tijeka bolesti te unaprijediti upravljanje njome. 

Kako interpretirati podatke?

Dugoročni trendovi: Pregledavanje povijesti podataka korisniku i njegovom liječniku može pomoći identificirati dugoročne trendove u uspješnosti kontrole dijabetesa. Na primjer, može se uočiti postupno povećanje ili smanjenje prosječnih vrijednosti glukoze u razdoblju od nekoliko mjeseci.

Kombiniranje s drugim informacijama: Iako opsežni i pregledni, podaci prikupljeni uz Dexcom ONE  sustav nisu jedini izvor informacija o uspješnosti kontrole dijabetesa kod pojedinca. Potrebno ih je sagledavati uz ostale važne čimbenike kao što su informacije o prehrani, tjelesnoj aktivnosti, stresu itd. kako bi se dobila cjelovita slika i na tom temelju donosile odluke o upravljanju bolešću.

Dexcom ONE  sustav za kontinuirano praćene glukoze u stvarnom vremenu unaprijedio je način upravljanja šećernom bolešću. Praćenje i interpretiranje trendova glukoze pomoću ovog sustava omogućuje korisnicima da žive punim plućima, aktivne i zdrave živote, minimizirajući rizik od komplikacija. Kroz precizne podatke, upozorenja i analitičke alate, Dexcom ONE  sustav pruža potrebne informacije za donošenje pouzdanih odluka o liječenju.

Uz Dexcom ONE  sustav korisnici posjeduju alat koji im može pomoći u svakodnevnom upravljanju dijabetesom. Ova inovativna tehnologija pojednostavljuje praćenje vrijednosti glukoze te potiče korisnike da preuzmu aktivnu ulogu u brizi o svom zdravlju. Uz razumijevanje i pravilnu interpretaciju trendova glukoze, korisnici mogu postići bolju kvalitetu života i smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija.


* Ako se upozorenja o glukozi i očitanja uređajem Dexcom ONE  ne podudaraju s korisnikovim simptomima ili očekivanjima, za donošenje odluke o liječenju potrebno je upotrijebiti glukometar. ** Za popis kompatibilnih uređaja, posjetite www.dexcom.com/compatibility. *** Prijamnik se može nabaviti kao dodatni uređaj za prikaz.

 

Literatura:

  1. Battelino T i sur. Continuous glucose monitoring and metrics for clinical trials: an international consensus statement. Lancet Diabetes Endocrinol. 2023 Jan;11(1):42-57.
  2. Dexcom. Podatci u dosjeu. 2022.
  3. Dexcom ONE  Vodič za korisnike, 2022.

 

cta image

Najčešća pitanja

Imate pitanje? Provjerite bazu najčešćih pitanja o našim proizvodima i uslugama.

Saznaj više