Online Ordinacija

Što trebate znati o samokontroli glukoze u krvi

article image

Samokontrola

lipanj 26, 2020 08:35

Bolest koja ne boli, u prvi mah ne dobiva dužnu pažnju mnogih kojima je dijagnosticirana.  No ako se predugo ignorira, ova bolest podmuklog tijeka ostavlja brojne ozbiljne i nepopravljive posljedice. Zbog toga je osim redovitog uzimanja lijekova vrlo važno poštivanje preporuka o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, odnosno redovito praćenje razine glukoze u krvi na koju se ovim čimbenicima može znatno utjecati. Stoga je nezaobilazan pratitelj svake osobe sa šećernom bolešću i uređaj za mjerenje glukoze u krvi, odnosno glukometar.

author

MEDILAB ONE

Bilježite rezultate u dnevnik

Rezultati dobiveni glukometrom odličan su pokazatelj kretanja glukoze u različitim situacijama te koriste i vama i liječniku. Na temelju njih korisnik može prilagođavati dozu terapije te naučiti kako mu određena hrana ili tjelesna aktivnost utječe na promjenu razine glukoze, nakon čega će znatno lakše utjecati na nju u budućnosti. Vrlo je važno voditi dnevnik samokontrole u koji ćete upisati svaku izmjerenu vrijednost glukoze, s naznakom doba dana te je li mjereno natašte, prije, ili iza obroka. Potrebno je unositi i sve što je moglo utjecati na izmjerenu vrijednost, kao npr. bolest ili stres, koje će povisiti glukozu, ili vrsta i trajanje tjelesne aktivnosti, koja će je snižavati.  Točan režim i učestalost mjerenja glukoze ovisit će o brojnim čimbenicima i trebate ih individualno dogovoriti sa svojim liječnikom, no u pravilu je nužno mjeriti glukozu i natašte i dva sata iza obroka. Liječniku su ti podaci od neizmjerne važnosti za donošenje odluka o promjenama terapije.

Provjerite svoj glukometar

Za ispravne odluke o promjenama terapije važna je i točnost uređaja kojim mjerite. Bilo da se radi o individualnom određivanju doze inzulina na temelju izmjerene vrijednosti glukoze, ili o prilagodbi doze lijeka koju određuje liječnik na temelju više prikupljenih podataka, pogreške ovdje mogu nositi neugodne posljedice, kao što je pretjerani pad razine glukoze u krvi. Hipoglikemije mogu biti blage, koje iako neugodne, osoba može riješiti sama, pa do vrlo ozbiljnih koje zahtijevaju bolničko liječenje. Pokazalo se da se povećanjem točnosti glukometara znatno povećava vjerojatnost da će se na vrijeme prepoznati preniska razina glukoze u krvi, a ta vjerojatnost eksponencijano raste s povećanjem razine točnosti glukometra. Nije stoga neobično da je nedavno propisana nova postrožena norma za točnost glukometara koje se obavezno moraju pridržavati svi proizvođači. Preporučujemo da s proizvođačem svog modela glukometra, ili svojim liječnikom ili ljekarnikom provjerite zadovoljava li vaš glukometar te nove zahtjeve.

Pri rukovanju glukometrima, nužno je imati na umu nekoliko jednostavnih preporuka koje mogu značajno utjecati na točnost dobivenih rezultata.

Perete li ruke?

Za mjerenje glukoze u kućnim uvjetima obavezno je dobro oprati ruke sapunom i pažljivo ih obrisati prije mjerenja. Vlaga i nevidjivi ostaci slatke hrane na prstima mogu prilično izmijeniti rezultat koji dobijete.  Ako dobijete sumnjiv rezultat, pažljivo operite i obrišite ruke i ponovite postupak mjerenja. U situacijama kada niste u mogućnosti oprati ruke, važno je obrisati prvu kap krvi, a s njom i nečistoće, te izmjeriti glukozu iz sljedeće kapi krvi koju istisnete. Pri tome pazite da napravite dovoljno dubok ubod kako biste drugu kap dobili bez suvišnog gnječenja, koje također može utjecati na točnost rezultata mjerenja.

Provjeravate li rok otisnut na kutiji test traka i nakon njenog otvaranja?

Vrlo se često zaboravlja na važnost provjere roka trajanja test traka. Nakon isteka roka trajanja raste vjerojatnost dobivanja netočnih rezultata mjerenja. Kod nekih se proizvođača razlikuje i rok trajanja na kutiji test traka od roka dozvoljene upotrebe nakon otvaranja, koji zna biti između tri i devet mjeseci od otvaranja, ovisno o proizvodu. U tim se slučajevima preporučuje zabilježiti datum otvaranja na kutiju i baciti preostale test trake nakon isteka tog roka. Bilo zbog nedostatka informacije ili zbog štednje, rijetko se stvarno tako postupa. Time se zbog upitnih rezultata dovodi u pitanje svrha mjerenja glukoze. Neki proizvodi, poput test traka CONTOUR®NEXT imaju jednako trajanje test traka kakvo je otisnuto na kutiji, bez obzira na vrijeme otvaranja kutije. Provjerite u uputi test traka koju vrstu proizvoda vi imate te prilagodite svoje navike uputama.

cta image

Najčešća pitanja

Imate pitanje? Provjerite bazu najčešćih pitanja o našim proizvodima i uslugama.

Saznaj više