Online Ordinacija

Uloga sustava Dexcom ONE u upravljanju šećernom bolešću

article image

Kontinuirano mjerenje glukoze (CGM)

studeni 3, 2023 09:23

Dexcom ONE sustav za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu (rt-CGM) je pametan, učinkovit i jednostavan za upotrebu (1-3)

author

MEDILAB ONE

Kontinuirano mjerenje u upravljanju šećernom bolešću

Šećerna bolest zahtijeva pažljivo praćenje razine glukoze u krvi kako bi se održala dobra kontrola i osigurala optimalna kvaliteta života te spriječile ozbiljne komplikacije.

Dexcom ONE sustav kontinuirano mjeri razine glukoze u potkožnom tkivu i prikazuje ih na pametnom telefonu ili Dexcom ONE prijemniku, tijekom dana i noći, bez uboda u prst* i bez skeniranja. U usporedbi s tradicionalnim mjerenjem glukoze u krvi pomoću uređaja i test traka, sustav Dexcom ONE omogućuje značajno bolji uvid u kretanje razine glukoze u našem tijelu. Naime, u usporedbi s pojedinačnim mjerenjima glukoze u krvi sustav Dexcom ONE omogućuje uvid u trenutačnu razinu glukoze, ali i njezine promjene u zadanom vremenskom rasponu. Vidi sliku (1.)

Slika 1. Kretanje vrijednosti glukoze u vremenskom rasponu od 6:00 do 18:00 h (Samo za ilustraciju)

 

Kome je sustav Dexcom ONE namijenjen?

Sustav za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu Dexcom ONE namijenjen je osobama sa šećernom bolesti u dobi od 2 godine i starijima te je prikladan i za trudnice.

 

Koje su komponente Dexcom ONE sustava?

Dexcom ONE sustav čine senzor, odašiljač te prijemnik** ili aplikacija na pametnom telefonu***.
Senzor Dexcom ONE uređaja kontinuirano mjeri razinu glukoze u međustaničnoj tekućini tijekom čitavog dana i noći. Za njegovo postavljanje koristi se jednokratni automatski aplikator koji umeće sićušnu senzornu nit tik pod kožu. Zahvaljujući samoljepljivoj podlozi, senzor ostaje pričvršćen na mjestu postavljanja i nosi se do 10 dana.
Malen, višekratno upotrebljivi odašiljač uglavljuje se u senzor, povezuje se s njime i bežično šalje očitanja vrijednosti glukoze u stvarnom vremenu sa senzora na kompatibilni pametni telefon ili Dexcom ONE prijemnik na čijem zaslonu možete vidjeti svoje trenutačne razine glukoze, ali i ranija kretanja glukoze.

Slika 2. Sustav Dexcom ONE: Prijemnik, odašiljač i aplikator s integriranim senzorom


Prilagodljivi alarmi za niske i visoke vrijednosti

Zahvaljujući kontinuiranom mjerenju glukoze u stvarnom vremenu i naprednim algoritmima, sustav Dexcom ONE predviđa u kojem smjeru i kojom brzinom će se mijenjati vrijednosti glukoze u budućnosti. Kako bi se spriječilo neželjene događaje (preniske ili previsoke vrijednosti glukoze) i pomoglo korisniku da ostane unutar ciljnog raspona vrijednosti glukoze, sustav Dexcom ONE omogućuje postavljanje prilagodljivih alarma za visoku i nisku razinu glukoze. Pritom korisnik samostalno definira pri kojim vrijednostima želi biti upozoren. Alarmi su neobavezni, a mogu biti u obliku obavijesti zvukom i/ili vibracijom, uz mogućnost odgode prvog upozorenja za visoke vrijednosti glukoze. Naime, kod pojedinaca nakon obroka može doći do značajnog porasta glukoze u krvi. Odgodom prvog upozorenja smanjuje se zasićenje prekomjernim alarmima i daje se inzulinu vremena da djeluje. Ako nakon odgode vrijednosti glukoze nastave rasti, oglasit će se alarm i korisnik može tada reagirati.

 

Kako tumačiti rezultate?

Tumačenje rezultata sustava Dexcom ONE trebalo bi se temeljiti na trendovima glukoze i nekoliko uzastopnih očitanja tijekom vremena. Sustav Dexcom ONE pomaže u otkrivanju hiperglikemija i hipoglikemija te tako olakšava prilagodbu terapije. Vrijeme provedeno u ciljnom rasponu vrijednosti glukoze (engl. Time In Range, TIR), koje je također moguće očitati u aplikaciji ili prijemniku, govori koliko je korisnik uspješan u održavanju glukoze unutar propisanih vrijednosti. Ovaj parametar se prikazuje kao postotak ili prosječan broj sati i minuta provedenih unutar, ispod i iznad propisanih standardiziranih vrijednosti (3,9 – 10,0 mmol/L).

 

Prednosti Dexcom ONE sustava (4):

 1. Smanjena potreba za ubodima u jagodicu prsta
 2. Mogućnost opcionalne (neobavezne) kalibracije, za korisnike koji žele dodatni osjećaj sigurnosti
 3. Neprekidni uvid u trenutačnu razinu glukoze i trendove kretanja glukoze jednostavnim pogledom na telefon ili prijemnik
 4. Bolja kontrola šećerne bolesti uz uvid u cjelovitu sliku o razinama glukoze
 5. Smanjenje broja dnevnih i noćnih hipoglikemija
 6. Odgoda prvog alarma za visoke vrijednosti glukoze
 7. Snižavanje HbA1c te povećanje vremena provedenog unutar ciljnog raspona (TIR)
 8. Aplikacija i prijemnik dostupni na hrvatskom jeziku
 9. Omogućavanje neometanih aktivnosti u vodi (tuširanje, kupanje, uranjanje do dubine 2,4 m)
 10. Omogućavanje života u pravoj mjeri uz uživanje u slobodnom vremenu i mirnijem snu.
   

* Ako se upozorenja o glukozi i očitanja uređajem Dexcom ONE ne podudaraju s korisnikovim simptomima ili očekivanjima, za donošenje odluke o liječenju potrebno je upotrijebiti glukometar.

** Prijamnik se može nabaviti kao dodatni uređaj za prikaz.

*** Za popis kompatibilnih uređaja, posjetite www.dexcom.com/compatibility.

 

Literatura:

1. Beck RW, et al. JAMA. 2017;317(4):371-378.

2. Beck RW, et al. Ann Intern Med. 2017;167(6):365-374.

3. Shah VN, et al. Diabetes Technol Ther. 2018;20(6):428-433.

4. Dexcom ONE Vodič za korisnike, 2022.

 

cta image

Najčešća pitanja

Imate pitanje? Provjerite bazu najčešćih pitanja o našim proizvodima i uslugama.

Saznaj više