Online Ordinacija

Upotreba sustava Dexcom ONE u djece i adolescenata

article image

Kontinuirano mjerenje glukoze (CGM)

studeni 3, 2023 10:56

Biti roditelj je predivno iskustvo, no istovremeno može biti vrlo izazovno. Stalna briga oko djeteta, njegove sigurnosti, zdravlja i svakodnevnih potreba još je veća i stresnija kad se radi o djetetu oboljelom od šećerne bolesti tip 1. U dječjoj dobi razine glukoze sklone su naglim i čestim promjenama. Svaki roditelj svom djetetu želi pružiti što bezbrižnije djetinjstvo stoga se roditelji djece sa šećernom bolešću okreću raznim tehnološkim rješenjima koja olakšavaju upravljanje bolešću, a jedno od njih je Dexcom ONE

author

MEDILAB ONE

Kontinuirano mjerenje glukoze olakšava svakodnevicu cijeloj obitelji

Roditelji djeteta sa šećernom bolesti tip 1 trebaju mu redovito provjeravati razine  glukoze u krvi. U prosjeku, mjerenje se provodi barem desetak puta dnevno, a nerijetko i češće. Tu ne govorimo samo o danu, dok su i dijete i roditelji budni, već i o noći, što za roditelje znači bezbrojne neprospavane noći ili barem isprekidani san.

Sustav Dexcom ONE  omogućuje precizno praćenje razine glukoze tijekom 24 sata, smanjujući broj neprospavanih noći i pružajući roditeljima potrebnu sigurnost.

Prilagodba terapije prema trenutačnim potrebama

Uslijed raznih aktivnosti, koje čine sastavni dio dana djeteta i prosječne obitelji, također je prijeko potrebno dodatno provjeravati razine glukoze. Svaka fizička aktivnost snižava razine glukoze u krvi pa zahtijeva dodatan oprez. S druge strane, ponekad će uzbuđenje u razigranog djeteta, neovisno o njegovoj fizičkoj aktivnosti, uzrokovati porast razine glukoze. Mnoge svakodnevne aktivnosti zahtijevaju prethodnu ili naknadnu intervenciju, u smislu apliciranja dodatnog inzulina za snižavanje razine glukoze ili pak unosa hrane ili pića za njezino podizanje.

Sustav Dexcom ONE  omogućuje roditeljima da prate promjene i precizno prilagode terapiju.  

Utjecaj infekcija na razine glukoze

Djeca su često podložna infekcijama koje dodatno utječu na razine glukoze. Vrlo visoke vrijednosti mogu čak uzrokovati i ketoacidozu, potencijalno ozbiljne posljedice na djetetovo zdravlje te posljedično bolničko liječenje.

Sustav Dexcom ONE  u tim situacijama roditeljima pomaže pratiti promjene i pravovremeno reagirati.

Zdrava prehrana i izračunavanje inzulina

Uz sve navedeno što čini svakodnevicu takve obitelji, tu je i priprema zdrave i uravnotežene prehrane, koju se, dakako, preporučuje za svu djecu i odrasle, no kod osoba sa šećernom bolesti tip 1 ima izuzetan značaj. Uz sastav obroka, važna je i količina hrane koju dijete unese prilikom obroka kako bi se pomno izračunala i prilagodila potrebna količina inzulina.

Uz sustav Dexcom ONE  praćenje učinka hrane na vrijednosti glukoze kod djeteta znatno je jednostavnije.

Diskretno mjerenje za adolescente

U tinejdžerskoj dobi djeca žele biti slična svojim vršnjacima. Ne žele se isticati, a s dijagnozom šećerne bolesti to je ponekad teško.

Dexcom ONE  omogućuje diskretno postavljanje senzora na tijelu (na stražnjem dijelu nadlaktice, abdomenu ili na gornjem dijelu stražnjice) i uvid u razine glukoze bez dodatnih radnji, što olakšava upravljanje bolešću - bez isticanja ako to dijete ne želi.

Zaključak

Suvremena tehnologija u praćenju vrijednosti glukoze značajno smanjuje opterećenje obitelji djece sa šećernom bolešću tip 1. Smanjuje se količina briga, ili se one barem lakše prebrode. Sustav Dexcom ONE  za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu pokazuje trenutačnu vrijednost glukoze, ali i njezin trend kretanja – pada li, raste, ili je stabilna. Zahvaljujući tome, roditelj može puno preciznije odrediti potrebnu terapiju i prehranu bez mnogobrojnih uboda u malene i osjetljive prstiće i uz puno manje suza.  

Zahvaljujući mogućnosti alarmiranja kod visokih i niskih razina glukoze, roditeljima i djeci Dexcom ONE  omogućuje mirniji san koji ne mora biti nepotrebno prekidan, već samo onda kad je doista potrebna intervencija.

Prednosti sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu (rtGCM) prepoznala su vodeća stručna društva u području liječenja šećerne bolesti te je rtCGM naveden kao prvi izbor u pedijatrijskoj populaciji i u relevantnim stručnim smjernicama čiji je cilj unaprjeđenje skrbi o zdravlju i poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga.(1)

Uz Dexcom ONE  roditelji svom djetetu sa šećernom bolešću tip 1 mogu pružiti bezbrižnije djetinjstvo, kako bi svoje vrijeme usmjerilo na svoje ljubavi i interese te uspješno ostvarilo buduće ciljeve.


 

1. National Institute for Health and Care Excellence. 2023. Diabetes (type 1 and type 2) in children and young people: diagnosis and management. NICE guideline [NG18]. Dostupno na https://www.nice.org.uk/guidance/ng18/chapter/Recommendations . Datum pristupa informaciji 25.10.2023.

 

cta image

Najčešća pitanja

Imate pitanje? Provjerite bazu najčešćih pitanja o našim proizvodima i uslugama.

Saznaj više